Fantastik Romanlar
2309 sonuç listeleniyorAradığınız Fantastik Kitaplar idefix’te!
Şiir'den Biyografi'ye, Röportaj'dan Anlatı'ya kadar birçok kategoride sayısız kitap sunan idefix'te her türden eser yer alıyor. Uygun fiyat politikası ve güvenilir hizmet sunma hedefiyle hareket eden idefix, farklı kitap türleriyle her yaştan okura hitap ediyor. idefix'in zengin içerikleriyle kitapseverlerin ilgisini çeken kategorilerinin arasında Fantastik kategorisi de bulunuyor.
Siz de doğaüstü varlıkların konu edildiği, gerçek dışı dünyaların kaleme alındığı kitaplar okumaktan keyif alıyorsanız kategorimizdeki eserleri inceleyebilirsiniz. Fantastik kitaplar arasından ilginizi çeken, kalemini sevdiğiniz yazarların kitaplarına göz atabilir, seçtiğiniz eserleri tek tıkla sepetinize ekleyebilirsiniz.
Fantastik Kitap Türleri
Fantastik edebiyat, olağanüstü evrenlere ve karakterlere hayat verilen, gerçek dışı kurgulardır. Tek başına bir tür olmakla birlikte kendi içinde de farklı alt türlere ayrılır. Fantastik kitap türlerinden bazıları şunlardır:
- Tarihsel fantezi,
- Epik fantezi (Yüksek fantezi),
- Düşük fantezi,
- Şehirsel fantezi,
- Bilimsel fantezi,
- Gençlik fantezi,
- Çağdaş fantezi.
Tarih yazıcılığına yeni bir soluk getiren tarihsel fantezi, gerçek olayların gerçeküstü ögelerle birlikte yeniden kurgulandığı metinlerdir. Epik fanteziyse fantastik türünün en popüler örneklerinden biridir. Bu türde okurlar farklı bir evrene konuk olarak gerçekte var olmayan türlerin yaşamlarına şahit olurlar. Yüksek fantezi olarak da bilinen epik fantezinin zıddı, düşük fantezi isimli bir alt tür daha bulunur. Düşük fantezide gerçekleşen olaylar, gündelik bir akış içinde fantastik ögelere çok az yer verilerek kurgulanır.
Şehirsel fantezi, günümüz şehirlerinde geçen fantastik metinlere verilen addır. Bilim fanteziyse bilim kurgu ve fantezinin kesişiminde yer alan alt türdür. Gençlik fantezide gelişme çağındaki gençlere uygun, arkadaşlık, yardımlaşma gibi ögelere vurgu yapılır. Bu iki türe benzer şekilde günümüzde geçen çağdaş fantezide fantastik ögelerin genelde saklandığı, hayatın akışına karıştığı bir kurgu görülür.
Fantastik Kitaplar Ne Anlatır?
Fantastik kitaplarda genelde gerçek dışı konulara yer verilir. Buna rağmen bu tür romanlarda hayata dair konular bulmak da mümkün olabilir. Örneğin şehirsel fantezi alt türünde gerçekleşen olaylar genelde günümüzde ve gerçekte var olan şehirlerde geçer. Çağdaş fantezi alt türünde doğaüstü konular işlense de tüm olaylar günümüzde geçer.
Bazı fantastik kitaplar, alegorik kurgular da içerebilir. Yani bu tür romanlar, dünyadaki bir olayı veya olguyu, üstü kapalı bir şekilde temsil edebilir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Bir romanın fantastik olması, onun alegorik bir anlatı içerdiğini göstermediği gibi alegorik bir anlatı içermesi de onun fantastik olduğunu göstermeyebilir.
Her türde olduğu gibi fantastik türünün de ele aldığı konular hakkında kesin konuşmak zordur. Fakat fantastik kitaplar, genelde iyi ve kötü arasında gerçekleşen mücadeleyi anlatır. Gerçeküstü ögelerle süslenen bu anlatı, yazarın kurguladığı dünyanın gerçekliğine uygun olacak şekilde betimlenir. Fantastik romanların çoğunda iyiler kötüleri yener. Böylece iyiliğin her hâlükârda kötülüğe karşı galip geleceği anlatılmış olur.
Tüm bunlarla birlikte yazara bağlı olarak farklı anlatılarda fantastik ögeler kullanılarak farklı konular işlenebilir. Örneğin bazı realist romanlarda fantastik ögelerle kurgu zenginleştirilip fantastik romanlara benzer anlatılar ortaya çıkabilir. Burada iyinin ve kötünün mücadelesinden öte bir konu işlenmesi de son derece olasıdır.
Fantastik Kitaplar Okumak Size Ne Kazandırır?
Fantastik kitaplar okumanın faydalarından bazıları şunlardır:
- Sundukları gerçeküstü kurgularla okurların yaratıcılığını geliştirmeye ve hayal gücünün gelişmesine katkıda bulunur.
- Gerçekte var olması mümkün olmayan yaşamlara konuk olmak, okurun daha eleştirel düşünmesine katkı sağlayabilir.
- Fantastik edebiyatın kaynağı sözlü gelenekten günümüze kadar gelen mitolojiler ve efsanelerdir. Bu nedenle fantastik kitaplar, okurların edebiyat tarihi konusunda genel kültür bilgisi edinmelerini de sağlar.
- Kitaplarda bahsi geçen evrene dair yeni kelime ve kavramlar bulunabilir. Bu durum, dil becerisini geliştirmeye yardımcı olabilir.
Fantastik Kitap Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Fantastik kitaplar, alt türleriyle birbirinden farklı kitlelere hitap edebilir. Bu noktada ilgi alanlarınıza uygun bir fantastik kitap seçmek için şu unsurlara dikkat edebilirsiniz:
- Her şeyden önce okurun yaşı göz önünde bulundurulmalıdır. Çocuklara hitap eden fantastik kitaplar, yetişkinlere hitap etmeyebilir. Benzer şekilde yetişkinlere hitap eden fantastik kitapların içeriği çocuklar için uygun olmayabilir.
- Seçilen fantastik kitabın ait olduğu alt türün okurun aşina olduğu bir tür olması iyi olabilir. Örneğin daha önce hiç epik fantezi okumamış birisi bu türden bir kitabın dünyasına ve diline alışmakta zorluk yaşayabilir. Bu gibi durumlarda daha önceden aşina olduğu çağdaş fantezi gibi türlere öncelik verebilir.
- Kitaptaki fantastik ögelerin okura hitap etmesi de önemlidir. Örneğin bilim kurgu seven bir okur, kitabın içeriğinde yer alan fantastik ögelerin de bilimsel gerçeklere yakın olmasını bekleyebilir.
- Göz önünde bulundurulması gereken bir diğer husus da kitabın yazarıdır. Yazarlar kendi geçmişlerinden, tarihlerinden ilham alabilirler. Örneğin İskandinav bir yazar ile Türk bir yazarın ele alacağı mitolojik ögeler birbirinden farklı olabilir. Yazarın kaleminin okura hitap etmesi, kitaptan daha fazla keyif alınmasını sağlayabilir.
Fantastik ile Bilim Kurgu Arasındaki Fark
Fantastik romanlar, yazarın kurguladığı dünyanın gerçeküstülüğü nedeniyle bilim kurgulara benzeyebilir. Bu iki tür, pek çok açıdan birbirine benzese de özünde fantastik ve bilim kurgu, iki ayrı tür olarak ön plana çıkar. Aralarındaki farklarsa şu şekildedir:
- Fantastik romanlarda ejderha gibi mitolojik yaratıklar yer alırken bilim kurgularda robotlar ve yapay zeka gibi insan eliyle üretilmiş karakterler yer alır.
- Fantastik kurgularda kurallar tamamen yazar tarafından oluşturulurken bilim kurgularda adından da belli olacağı üzere kurgunun temelini bilimsel ilkeler oluşturur.
- Bilim kurgular gelecekteki muhtemel bir zaman dilimini anlatırken fantastik kurgularda bahsi geçen olayların yaşanması mümkün değildir.
- Fantastik edebiyat ürünleri genelde sözlü geleneğe ve mitolojilere dayanırken bilim kurgular genelde bilimsel teorilere ve teknolojik gelişmelerin sonuçlarına dayanır.
Genel hatlarıyla iki tür arasında yukarıdaki farklar yer alsa da bunun her zaman geçerli olduğunu söylemek yanlış olabilir. Örneğin bazı eserler, hem bilim kurgu hem fantastik romanların özelliklerine sahiptir. Bilim fantezi türü, buna örnek olarak verilebilir. Bu gibi sebeplerle fantastik ve bilim kurgu türlerinin ayrımını yaparken kesin yargılardan kaçınmak gerekebilir.
Fantastik ve bilim kurgu kitaplarının en az farkları kadar benzerlikleri de vardır. Örneğin her iki tür de okurlar için alternatif bir evren sunarlar. Konularına göre okurun empati duygusunu geliştirip onlara hayat dersleri sunabilir. Ayrıca bu iki tür, okurun hayal gücünü besleyerek yaratıcılığına katkıda bulunur.
Birbirinden Kaliteli ve Uygun Fiyatlı Fantastik Kitaplar idefix’te!
idefix; Kitap Eğitim-Sınav-Ders'ten Hediyelik Ürünler'e, Hobiler & Sanatsal Çalışmalar'dan Maket Yapımı'na kadar onlarca kategoride hizmet sunuyor. Avantajlı fiyat seçeneği ve kullanışlı arayüzüyle idefix, geniş ürün yelpazesini herkes için ulaşılabilir kılıyor. idefix, ürünleri arasında fantastik kitap düşkünleri için de uygun fiyatlı eserlere yer veriyor.
Siz de fantastik kitapların sayfalarında kendinizi kaybederek farklı evrenlerde dolaşabilir, hayal gücünüzün sınırlarını zorlayabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken, kategorimizde yer alan kitapları inceleyip kendinize en uygun eseri seçmek ve sepetinize eklemek. Ardından güvenle alışveriş işlemlerinizi tamamlayabilir, kitabınıza kavuşmayı bekleyebilirsiniz.