Aylaklığa Övgü
Aylaklığa Övgü Kitap Açıklaması
Çağımızın en büyük filozof, bilgin ve sosyal eleştirmenlerinden olan Bertrand Russell (1872 – 1970), İngiltere’nin tanınmış, liberal ve soylu bir ailesinden gelir. Üç yaşında babası ölünce büyükannesinin yanında özel eğitim görerek yetişti. Cambridge’de çok üstün yetenekli bir öğrenciydi. Bilimsel çalışmalarına 1895’de gittiği Almanya’da başladı. I. Dünya Savaşı’nda bütün gücüyle savaşa karşı çıktı. Bu nedenle Cambridge’deki derslerine son verildi. Aynı nedenle 1918 yılında 6 ay hapse mahkûm edildi ve en önemli eserlerinden birini cezaevinde yazdı. 1920’de SSCB’ye gitti; bu ülkenin yönetmenden hoşlanmadı. Çin’de daha uzun süre kaldı ve oradaki köklü uygarlığın akla uygunluğunu beğendi.
1950’de Nobel Edebiyat Ödülü’nü alan Russell, Aylaklığa Övgü’de faşizm, eğitim ve felsefe gibi toplumsal sorunları irdeliyor.
(Tanıtım Bülteninden)
- Kitap Adı: Aylaklığa Övgü
- Yazar: Bertrand Russell
- Çevirmen: Mete Ergin
- Yayınevi: Cem Yayınevi
- Hamur Tipi: 3. Hamur
- Sayfa Sayısı: 192
- Ebat: 13,5 x 19,5
- İlk Baskı Yılı: 1999
- Baskı Sayısı: 6. Basım
- Dil: Türkçe
- Barkod: 9786057995919
Yorumlar
Bu ürüne yorum yapmak için giriş yapmalısınız
20.06.2020
KültAylaklığa övgü direnişe övgüdür.
18.01.2012
aylaklığa yergi(ödrc)Nedir bu Aylaklığa Övgü? Aylaklığa yapılan övgünün komikliğini eleştiren sert bir metin mi yoksa aylaklığın ciddi ciddi övülmesi mi? İlk bakışta kafada yankılanan iki soru bu oluyor.
Kitabımız öncelikle ikinci şıktaki gibi aylaklığı övüyor. Ama bu öyle alelade olan bir aylaklık değil. İnsanların düzenli çalışırlasa aylakça dolaşabilecekeleri bol zamanları olacağını da anlatıyor. Ve bu düzeni övmek adına aylaklığı överek insanların yıllardır (özellikle işçi sınıfı ve ayak takımının) onlara dayatılmış olan çalışmak boş durmayı engeller ve hep yararlıdır sloganlarını yerle bir etmek istiyor.
Buraya kadar her şey güzel gelgelelim yazımız bir denemeden beklenen bilimsel desteklerden yoksun olarak o kadar basite indirgenerek anlatılıyor ki, insan şaşmadan edemiyor. Sanki bir ortaokul talebesi yazmış, Bertrand Russel'da sadece isim hakkını kullanmış. Zira Russel, tüm sorunlara o kadar kolay çözümler üretmiş ki. Mesela; evde hizmetçi ve bakıcı olursa kadınlar hem boş zamana kavuşur hem de çocuklar daha iyi yetişir gibi sığ bakışa sahip önermelerde bulunmuş. Şahsen umduğumu bulamadım. Okurken yer yer bana "Ben bile daha iyisini düşünebilir ve yazabilirdim" ifadelerini kullandırtmıştır
20.02.2009
Gayretkeslik!Ozellikle aylakliga ovgu denemesini herkes okumali. Duzen ve bize dayattiklarina bambaska bakacaksiniz...