
Bollywood Meraklıları İçin Kitap Önerileri
Hint ve dünya edebiyatının Bollywood filmi tadındaki güçlü örnekleri, bu listede sizi bekliyor!
Bollywood sinemasının yükselişi ile birlikte Hindistan’a olan merak ve ilgi dünya çapında artmaya başladı. Zengin ve renkli kültürü ile geçmişte tüm toplumları etkilemiş olan Hindistan, bu çekici yönünü günümüzde sinema sektörü aracılığıyla tekrar gün yüzüne çıkarıyor. Peki, Hint sineması bu özgün duruşunu ve başarısını sizce neye borçlu? Bunun cevabını hiç tereddütsüz, “Doğu lirizminden beslenen güçlü anlatım yeteneği ve köklü edebi birikim” oluşturuyor.
Siz de Bollywood filmlerinin büyülü dünyasına farklı bir pencereden tanıklık etmek istiyorsanız, sizin için hazırladığımız bu listeye göz atmadan geçmeyin!
1) Gora (Rabindranath Tagore) - 1910
Rabindranath Tagore’a 1913 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandıran Gora, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 100 Temel Eser listesinde yer alıyor. Hindistan’ın yakın tarihine ayna tutan roman, ülkedeki dini ve toplumsal sınıflar ile sömürü faaliyetlerini işlerken aşkı da tüm derinliğiyle hissettiriyor.
2) Bir İkea Dolabında Mahsur Kalan Hint Fakiri'nin Olağanüstü Yolculuğu (Romain Puertolas) - 2013
Bollywood sinemasının olağanüstü komedi ve romantizmini bu kitapta tüm yönleriyle tadacaksınız! Fransız yazar Romain Puertolas’ın dünya çapında yankı uyandıran romanı, sürükleyici öyküsüyle okurlarına keyifli ve unutulmaz bir aksiyon yaşatıyor. 2018’de beyaz perdeye de uyarlanan kitap, Hindistanlı bir adamın ülkeden ülkeye sürüklendiği sıra dışı macerasını konu ediniyor.
3) Geceyarısı Çocukları (Salman Rushdie) - 1981
Hint edebiyatının dünyaca ünlü yazarlarından Salman Rushdi, Geceyarısı Çocukları romanı ile sizi Hindistan’da fantastik bir yolculuğa davet ediyor! Kitap, Hindistan’ın bağımsız olduğu gece doğan Salim Sina adlı bir gencin, ülkesinin tarihi ile iç içe geçen yaşamını konu alıyor. Birçok prestijli ödül ile yazarını dünya çapından üne kavuşturan Geceyarısı Çocukları, 20’nci yüzyılın en iyi romanları arasında gösteriliyor.
4) Saçında Gün Işığı (Jhumpa Lahiri) - 2013
Hint-Amerikalı kadın yazar Jhumpa Lahiri’nin dünya çapında ses getiren romanı Saçında Gün Işığı, birbirini çok seven iki kardeşin trajik ve bir o kadar da sıcak hikayesini anlatıyor. Hindistan’da yakın geçmişte yaşanan olayları konu edinen roman, okurlarına kısa sürede bitirecekleri uzun soluklu bir öykü sunuyor.
5) Hint Gece Müziği (Antonio Tabucchi) - 1984
Hindistan sokaklarında gizem dolu bir geziye çıkmaya hazır olun! İtalyan yazar Antonio Tabucchi’nin Hint mistisizmine olan tutkusunu tüm samimiyetiyle yansıttığı Hint Gece Müziği romanı, büyüleyici atmosferiyle bu tutkuya okurlarını da ortak ediyor. Bu kısa romanı okurken, başkahramanla birlikte siz de zihninizde uzun bir arayışa çıkacaksınız.
6) Pakistan - Hindistan Öykü Seçkisi (Halil Toker) - 2016
Dil araştırmacısı, çevirmen ve araştırmacı yazar Halil Toker, Pakistan - Hindistan Öykü Seçkisi adlı derlemesi ile okurlarına Hint edebiyatı ve tarihine dair güçlü bir kaynak sunuyor. Hindistan ve Pakistan’ın 1947’de ayrılmasının toplumsal yansımalarına öykülerle ışık tutan kitap, bu ayrılığın iki ülke edebiyatındaki izlerini başarılı bir şekilde okurlarına aktarıyor.
7) Namaste Hindistan Yolculuğu / Sarı Otobüs (Özcan Yurdalan) - 2011
Renkli sahneleriyle hayranlık ve merak uyandıran Hindistan sokakları, Özcan Yurdalan’ın anlatımıyla adeta gözlerinizin önüne seriliyor. Sarı Otobüs gezi serisi ile okurlarını Asya’nın gizemli topraklarında yolculuğa çıkaran yazar, Namaste Hindistan Yolculuğu kitabı ile seyahat deneyimlerini keyifli ve ilham verici bir şekilde aktarıyor.
8) Kim (Rudyard Kipling) - 1901
Nobel Edebiyat Ödüllü İngiliz yazar Rudyard Kipling, Kim romanında Hindistan’daki yaşamı macera dolu bir gerçeklikle ele alıyor. Gençlik yıllarının önemli kısmını ülkede geçiren yazar, eserleri aracılığıyla Hindistan’ı İngiliz edebiyatına taşıyor. Anne ve babasını kaybeden yarı Hint yarı İngiliz bir çocuğun başından geçen olayların anlatıldığı Kim, yazarın en önemli yapıtları arasında yer alıyor.
9) Shantaram (Gregory David Roberts) - 2003
Avustralyalı yazar Gregory David Roberts, Shantaram adlı başyapıtıyla okurlarını Bombay şehrinin aksiyon dolu yaşamına çağırıyor. Avustralya’da hapishaneden kaçarak Hindistan’a gelen ve burada da birçok macera yaşayan yazar, kendi hayatından ilham alarak yazdığı bu kitap ile dünya edebiyatına damgasını vuruyor.
10) Doğu, Batı (Salman Rushdie) - 1994
Salman Rushdie’nin Doğu, Batı adlı öykü antolojisi, farklı kültürleri bir arada yansıtması bakımından okurlarına ufuk açıcı ve keyifli bir deneyim sunuyor. “Doğu”, “Batı” ve “Doğu, Batı” adlı üç bölüm ve dokuz hikayeden oluşan kitap, dünya edebiyatının iki yakasını ustalıkla bir araya getiriyor. Geleneksel Hint öykü motiflerinin popüler kültür ile iç içe olduğu bu kitapta, siz de tanıdık birçok unsur bulacak ve onu tekrar tekrar okumak isteyeceksiniz.
11) Veda Şarkısı (Rabindranath Tagore) - 1929
Güçlü öykücülüğünün yanı sıra geleneksel Hint şiirinin de en güçlü temsilcilerinden olan Rabindranath Tagore, Veda Şarkısı eseri ile dünyaya modern bir mesnevi bırakıyor. İki kişi arasında doğarak evrene ulaşan bir aşk hikayesinin anlatıldığı eser, Hint romantizmini güçlü bir şekilde yansıtıyor. Veda Şarkısı’nı okurken siz de bu romantik rüzgara kapılacak ve Hint mistisizminin sınırsız dünyasına adım atacaksınız.