Tractatus Logico-Philosophicus Kitap Açıklaması
"Bu kitabı belki de bir tek, içinde dilegelen düşünceleri-ya da benzer düşünceleri–kendisi de zaten bir kez düşünmüş birisi anlayacak.–Bir öğretici kitap değil, böylece. Anlayarak okuyan tek bir kişiye zevk verebilirse, amacına ulaşmış olacak.
Kitap felsefe sorunlarını ele alıyor ve–sanıyorum–gösteriyor ki, bu sorunların soru olarak ortaya çıkmaları, dilimizin mantığının yanlış anlaşılmasına dayanır. Kitabın bütün anlamı, şuna benzer bir sözde toplanabilir : Söylenebilir ne varsa, açık söylenebilir ; üzerine konuşulamayan konusunda da susmalı.
Kitap böylece, düşünmeye bir sınır çizmek istiyor, ya da, daha çok–düşünmeye değil, düşüncelerin dilegetirilişine : Çünkü düşünmeye bir sınır çizmek için, bu sınırın iki yanını da düşünebilmemiz gerekirdi (yani düşünülmeye elvermeyeni düşünebilmemiz gerekirdi).
Sınır, öyleyse, yalnızca dilin içinde çizilebilecektir, ve sınırın ötesinde kalan da, düpedüz saçma olacaktır." –Ludwig Wittgenstein.
Tractatus'un 1933'te son biçimini almış Routledge basımı Almanca metninin tıpkıbasımı ile Oruç Aruoba'nın Türkçe çevirisi yer alıyor kitapta. Bu Metis baskısı kitabın dördüncü basımı. Tractatus'un yanı sıra, bakışımlı, karşılaştırmalı bir okuma sağlayabilmek için Wittgenstein'ın sonraki döneminin ürünü olan Felsefi Soruşturmalar'ı da yeni bir Türkçe çeviriyle yayımlayacağız.
Sayfa Sayısı: 192
Baskı Yılı: 2013
Dili: Türkçe
Yayınevi: Metis Yayıncılık
- Kitap Adı: Tractatus Logico-Philosophicus
- Yazar: Ludwig Wittgenstein
- Yayınevi: Metis Yayıncılık
- İlk Baskı Yılı: 2006
- Dil: Türkçe
- Barkod: 9789753425599
Sabit Fikir
Bu kitabın tümünü alıntılayabilirsiniz
Nurduran Duman
661. Aya hiç gitmediğim varsayımımda nasıl yanılabilirim?
Yanılmanın mümkün olmaması. Bilme. İnanma. Tahmin etme. Kuşku duyma. Kani olma. Emin olma. Kesinlik Üstüne, bu sözcükleri temel alarak kesinlik ve doğruyu bilmeyi irdeleyen değinilerden oluşuyor. Ludwig Wittgenstein, yaşamının son iki yılında tutmuş bu notları. Filozofun ölümünden birkaç gün öncesine kadar tutmuş olduğu bu notları manevi mirasçıları G. E. M. Anscombe ve G. H. Von Wright derlemiş.
Wittgenstein, yaşamak, yaşamayı sürdürmek için üstünde hiç durmadan bazı önermeleri kabul ettiğimizi ileri sürüyor. Bunun için de G. E. Moore’un “Burada bir el var” önermesi üstüne önermeler yaparak işe koyuluyor. Filozofun ele aldığı “Yeryüzü benim doğumumdan çok önce de vardı”, “Hiçbir zaman yerin yüze.
11.01.2021
etkili bir çalışmayeni başladım ilgiyle okunası duruyor
09.08.2018
Hızlı kargoHızlı kargo için teşekkür ederim.Kitap uzun uzun öğretilerin komposizyon şeklinde anlatıldığı bir kitap değil.Madde madde fikirler yazılmış.bir formül kitabı gibi
04.03.2015
Virani´ye cevapAlmanca metinin yayımlanması aksine faydalı olmuş, zira kötü çevirinin anlaşılmadığı noktalarda orjinal belgeye başvurumanın olmaz olmaz olduğunu düşünüyorum. Çeviri üç veya dört kez gözden geçirilerek yayımlanmasına rağmen pek de anlaşılır bir metin olmadığı kanaatindeyim.