Sineklerin Tanrısı
Sineklerin Tanrısı Kitap Açıklaması
Yetişkinlerin olmadığı ıssız bir adada bir avuç çocuk yaşamını nasıl devam ettirir? Çocukların hayatta kalma içgüdüleri iyi yönde mi yoksa kötü yönde mi gelişir? William Golding’in 1983 yılında Nobel Edebiyat Ödülü kazanmasında önemli yere sahip olan Sineklerin Tanrısı adlı eser; dehşete kapılarak okuyacağınız, çocuklar üzerinden insanın vahşi doğasının ele alındığı alegorik bir roman. İnsan doğasına farklı bir açıdan bakmanızı sağlayan eser, Golding’in insanlık hakkındaki düşüncelerini ve tahlillerini içeriyor. Her yaştan insanın soluksuz okuyacağı romanda sizi neler beklediğinden kısaca bahsedelim.
"Sineklerin Tanrısı" adlı eseri neden okumalısınız?
İnsanın özden gelen iyiliğini ve kötülüğünü ele alan yazar; toplumda baskın olan insanın diğer insanları iyi veya kötü eylemler bakımından nasıl etkilediğini anlatıyor. Doğuştan liderlik özelliğine sahip Ralph ve Jack arasında geçen lider olma kavgasını anlatan roman, 262 sayfadan oluşuyor. Liderlik çekişmesinin yanında Golding, Sineklerin Tanrısı eserinde kişinin yaşadıklarından ve çevresinden dolayı iyi veya kötü özelliklerinin yer değiştirebileceğini vurguluyor. Derin karakter analizleri ve eylemleriyle yazar, eserinde çocukların bile istekleri uğruna nasıl çıkarcı ve vahşice davranabileceklerini gözler önüne seriyor.
Bunları biliyor muydunuz?
William Golding’in Sineklerin Tanrısı eserinin yayınevleri tarafından birçok kez reddedildiğini biliyor musunuz? Peki, en çok yasaklanan Amerikan edebiyat kitapları arasında olduğundan veya yasaklanmasına rağmen dünyanın dört bir yanındaki okullarda okutulduğundan haberiniz var mı? Orijinal dili İngilizce olan roman, Özay Süsoy’un yaptığı çeviriyle ilk defa 1969 yılında İşte Bizim Dünya ismiyle yayımlanır. Romanın sonraki yıllarda Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından gerçekleştirilen çevirisini ise İngiliz edebiyatı profesörü olan Mina Urgan üstlenir. Modern klasik bir yapıt olarak kabul edilen roman, Golding’in romanları arasında ilk ve en çok ses getiren eseri olarak yer alır. Stephen King gibi birçok ünlü yazarın da beğenisini kazanan roman, çeşitli müzik gruplarına da ilham kaynağı olur. Iron Maiden’ın “Lord of the Flies” şarkısı, Golding'in romanından izler taşır. Bu çarpıcı romanı okuduktan sonra dilerseniz 1990 yılında yönetmen Harry Hook tarafından “Lord of the Flies” (IMDb: 6.9) adıyla sinemaya uyarlanan filmi izleyerek esere farklı bir pencereden bakabilirsiniz.
Bu kitabı sevenler için diğer önerilerimiz
1993 yılında hayata gözlerini yuman William Golding’in Sineklerin Tanrısı adlı romanıyla birlikte 18 adet eseri bulunuyor. Yazarın bu çarpıcı eserini okuduktan sonra dilerseniz Çatal Dil ve Görünür Karanlık adlı romanlarına göz atabilir, Golding'in dünyasında sürükleyici bir seyahate çıkabilirsiniz.
- Kitap Adı: Sineklerin Tanrısı
- Yazar: William Golding
- Çevirmen: Mina Urgan
- Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları
- Hamur Tipi: 2. Hamur
- Sayfa Sayısı: 262
- Ebat: 12,5 x 20,5
- İlk Baskı Yılı: 2006
- Dil: Türkçe
- Barkod: 9789754582901
1001 Kitap'tan 1'i
Pek çok okulun demirbaş kitabı olan Sineklerin Tanrısı, her insanda varlık gösteren rekabet halindeki iki dürtünün çatışmasının sürükleyici bir incelemesidir. Bir yanda kurallara uyarak ve ahlâken iyi olanı, arzuların anında tatmin edilmesinin üstünde tutarak, huzur içinde yaşama dürtüsü vardır. Diğer yandaysa, şiddet yoluyla üstünlüğü ele geçirme, grup için bireyi feda etme dürtüsü. .
27.7.2016
Yorumlar
Bu ürüne yorum yapmak için giriş yapmalısınız
14.03.2022
BelirsizAçıkçası çok beklenti içerisinde almıştım ama sanırım biraz hayal kırıklığına ugradim. Konusu çok anlamlı gelmese de şans verilmesi gereken bir eser
18.02.2022
MÜKEMMELSineklerin Tanrısı bir çocuk kitabı değildir. Hamlet'i sadece bir öç alma tragedyası ya da Moby Dick'i sadece bir balina avı öyküsü saymak ne denli yanlışsa, Sineklerin Tanrısı'nı da çocuklar için yazılmış bir serüven romanı saymak o derece yanlıştır. Hatta Sineklerin Tanrısı'na roman demek bile yersizdir; çünkü bu kitap bir roman değil, gerçekçi bir anlatımla yazılmış olmakla beraber, bir alegoridir, yani simgesel anlamları olan bir öyküdür.Kitabı okumanızı muhakkak tavsiye etmekle birlikte Mîna Urgan'ın Son Söz ünü okumadığınız takdirde harcanan emeğin kısmen de olsa boşa gideceğini belirtmek isterim. Keyifli okumalar. S.K
05.08.2021
AcımasızAcımasızlığın dibine kadar yaşanan bir eser.