Peter Camenzind
Peter Camenzind Kitap Açıklaması
Çarklar Arasında adlı romanında olduğu gibi özyaşamöyküsel öğelerin ağır bastığı Peter Camenzind, yazarı Hermann Hesse'yi bir anda üne kavuşturan ilk romanı. İsviçreli bir çiftçinin oğlu olan Peter, gençliğini ücra bir köyde geçirdikten sonra üniversite öğrenimi sırasında edebiyatla ilgilenir. Birlikte yaptıkları bir yolculuk sırasında müzisyen arkadaşı Richard'ın boğularak ölmesi ve kadınlarla olan ilişkilerindeki beceriksizliği onu mutsuzluğa sürükler. Edebiyat alanındaki başarıları ise depresyondan ve alkol bağımlılığından kurtaramaz onu. Sonunda özüne döner. Peter Camenzind'in hoşnutsuzluğu ve arayışı, siyasal koşullara yönelik değil; kısmen yapabileceğinden fazlasını istediği kendine, kısmen de gençlere özgü biçimde eleştirdiği topluma yönelik. Tanımak için fazla fırsat bulamadığı dünya ve insanlık, onun gözünde fazlasıyla doygun, fazlasıyla kendini beğenmiş, fazlasıyla düz ve standart. Peter, onlardan daha özgür, daha hareketli, daha güzel, daha soylu yaşamak istiyor; başından beri kendisiyle dünya arasında uyum olmadığını düşünüyor; oysa o dünyanın kendisini ne kadar çektiğini ve baştan çıkardığını fark etmiyor.
'Bu derin ve ustalıkla yaratılmış öyküyü, içerdiği insanlık için seviyorum. İçindeki bazı şeyler, benim kendi çocukluğumda hissettiğim ve sonra yitirdiğim şeyler... Ve sonra o iki aşk sahnesi: bunları tıpkı benim kendi hayatımda yaşadığım olaylar gibi.'
Sayfa Sayısı: 207
Baskı Yılı: 2003
Dili: Türkçe
Yayınevi: Can Yayınları
- Kitap Adı: Peter Camenzind
- Yazar: Hermann Hesse
- Çevirmen: Kamuran Şipal
- Yayınevi: Can Yayınları
- İlk Baskı Yılı: 2003
- Dil: Türkçe
- Barkod: 9789750703256
Yorumlar
Bu ürüne yorum yapmak için giriş yapmalısınız
23.01.2007
Uzun yıllar, uzun yollardan sonra...Hermann Hesse'nin yazdığı ilk roman Peter Camenzind. Bir dağ köyünde başlayan ve yazar olmak yolunda binbir türlü adımlar atan bir gencin kısa yaşam öyküsü bu roman. Aslında Hesse'nin öz yaşam öyküsünden de çok fazlasıyla parçalar taşıdığı söyleniyor. Romanın kahramanı, sanat ve doğa aşığı ama insanların yabancısı Peter Camenzind, doğduğu küçük köyden çıkıp rüzgarın onu götürdüğü yerlere sürükleniyor, kentler, insanlar, sonuçsuz ve karşılıksız aşklar, derin ama üzücü sonlarla biten dostluklar yaşıyor, ve en nihayetinde başladığı noktaya, kendisini bulmuş olarak dönüyor. <br>
Kitabın Hesse'nin diğer romanları kadar sürükleyici olduğunu iddia edemem. Ayrıca yine diğer romanlarına oranla daha sade ve daha az duygusal buldum. Mesela Rosshalde'yi okurken elimden bırakamamış ve çok da beğenmiştim. Yine de bu büyük yazarın ilk romanı olduğu göz önünde bulundurulursa ne büyük bir adım attığı herhalde apaçık ortaya çıkar. Hesse meraklılarına mutlaka öneririm. Daha önce Hesse okumamışlara ise bu roman yerine Rosshalde, Sidharta gibi romanlarından başlamalarını tavsiye ederim.
<br>
Bu arada bir dipnotla kitabın arka kapağındaki bir bilgiyi düzeltmek istiyorum: Kapakta, Camenzind'le birlikte yaptıkları bir yolculuk esnasında arkadaşı Richard'ın boğularak ölmesinden bahsediliyor. Sanırım bu tür kapak yazılarını yazanların kitapları daha dikkatli şekilde okumaları gerektiğine güzel bir örnek bu roman. Çünkü Richard, Camenzind'le yaptığı yolculuk esnasında değil sonradan ölüyor. Hatta Camenzind onun öldüğünü cenazesinden sonra öğreniyor. İlgililere duyrulur.
07.05.2004
4 YıldızHerman Hesse'yi ulusal çapta üne kavuşturan ve zamanının eleştirmelerince haklı övgülerini alan kitabı. Yazar yine yaşamından bir kesidi sunuyor. O kadar da eski olmayan bir yaşam üstelik, zira bu kitabı yazdığında yazar 26 yaşındaydı. Bir köyde doğan ve yeni yerler, yeni insanlar görmek; ufkunu genişletmek ve yaşamına anlam katmak isteyen bir gencin yazarlık süreci. Herman Hes ısrarla hayatın anlamını bulmaya, arayışlarını sonlandırmaya çalışıyor, ve daha 26 yaşında! o arayışlar ki bir ömür sürecek...
07.12.2003
‘ Hermann Hesse’nin kendisini üne kavGerek duygusal alandaki başarısızlıkları, gerekse arkadaşının kaybıyla depresyona ve alkol bağımlılığına kapılan Peter sonunda dünyadan ve toplumdan uzaklaşıp doğaya ve özüne dönmeye çalışır. J.J.Rousseau'nun yarı cesur yarı duygusal başkaldırısını küçük çapta yineler. Camenzind,pek çok kişinin yürüdüğü yolu değil,kendine özgü yolu inatla izlemeye çalışır. Başkalarına ayak uydurmak değil,kendi ruhunda doğa ve dünyayı yansıtmak ve bunları yaşamak ister.
Her insanın yaşamı, kendi içine uzanan bir yol, bir yolu ele geçirme çabasıdır. Hiç kimse tümüyle kendisi olamamıştır asla; ama herkes kendisi olabilmek için uğraşıp didinir. Sözünü, kitabı okuyanlar paylaşacaktır.