Meyyale
Meyyale Kitap Açıklaması
Hıfzı Topuz'un, çeşitli belgelerden, sandıklarda saklanan aile mektuplarından ve Pertevniyal Valide Sultan'ın 1880'lerde dikte ederek yazdırdığı 'Sergüzeştname'sinden yola çıkarak kaleme aldığı bu tarihsel romanda, on dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşü sırasında yaşanmış olan bazı olaylar anlatılıyor.
Romanda, Ruslar'ın Kafkasya'ya saldırıları sırasında, 40 günlük bebekken annesiyle birlikte İstanbul'a getirilen ve Saray'da Pertevniyal Valide Sultan'ın yanında büyüyen Ubıh kökenli Meyyale'nin, önce besteci Nevres Paşa, sonra da vezir Hasan Hilmi Paşa ile evlilikleri, Saray'da yaşanan gizli bir aşk serüveni, cariyelerin ve haremağalarının çileleri sergileniyor.
ertevniyal Valide Sultan'ın 117 yıl boyunca gizil kalan ve Hıfzı Topuz tarafından ortaya çıkarılan anıları, o dönemin siyasi entrikalarını, Abdülaziz'in devrilmesi ve intiharını, Abdülhamit dönemindeki günümüzü aratmayan yolsuzlukları, baskı ve işkenceleri, yargısız infazları, şeriatçıların devrimlere ve Batılı eğitime karşı direnişlerini aydınlatıyor.
İnce Kapak:
Sayfa Sayısı: 239
Baskı Yılı: 2014
Cep Boy:
Sayfa Sayısı: 302
Baskı Yılı: 2016
Dili: Türkçe
Yayınevi: Remzi Kitabevi
- Kitap Adı: Meyyale
- Yazar: Hıfzı Topuz
- Yayınevi: Remzi Kitabevi
- İlk Baskı Yılı: 2010
- Dil: Türkçe
- Barkod: 9789751406279
Yorumlar
Bu ürüne yorum yapmak için giriş yapmalısınız
03.04.2019
AkıcıHoş ve akıcı bir roman
17.11.2009
Teşekkürler Hıfzı Topuz...Bana tarihi sevdiren yazar Hıfzı Topuz. Ahh öğrencilik yıllarımda neler çekerdim tarihten, padişahlardan. Osmanlı İmparatorluğu'ndan ve edebiyattan. Bir türlü ilgimi çekmemişti tarih. İlgi alanımın dışındaydı ama Hıfzı Topuz sayesinde artık tarihimiz ile ilgilenmeye başladım . Teşekkürler Hıfzı Topuz...
24.11.2006
İmparatorluk ÇökerkenMeyyale tarihi roman statüsünde söylenmekle birlikte içeriği, olayların akışı, diyaloglar roman havasından ziyade yazarın gözünden tarihsel olaylar anlatılmış. Bu bilgiler verilirken zorlama diyaloglar izlenimi var. Doğal olmayan bir konuşma üslubu hakim romanda. Haremağalarının anlatıldığı bölüm dikkate değer. Osmanlı'daki kölelik sistemine, haremağalarına çektirilen akıl almaz acılara, harem kültürüne bakarak Cumhuriyet Rejimini kabul ettiğimize bir kez daha şükretmek gerektiğini anlıyoruz. Saray´daki sefahatin sürdürülmei için Avrupa´dan geri ödenemeyen borçların alınmaya başlaması, saray kadrolarında ki aşırı şişme, temel konulardan uzaklaşıp dedikodu, kumpas gibi olaylara verilen primle koskoca imparatorluğun neden çöktüğü gayet net anlaşılıyor. Edebi açıdan olmasada tarihsel olayları anlatması bakımından dikkate değer bir roman.