Ben Buradan Okuyorum
Ben Buradan Okuyorum Kitap Açıklaması
Kurmacaya ihtiyacımız var mı? Her kitabı ille de bitirmemiz mi lazım? Yeni mecra ve formatlar okuma deneyimimizi nasıl etkiliyor? Bakış açımızı onaylamak için mi, yoksa sorgulamak için mi okuruz? "En büyük" romancılara kim, neye göre karar veriyor? Uluslararasılaşma eserlerin içeriğini nasıl etkiliyor? Yazar biyografileri ne işe yarar? Roman yazmak artık bir "iş" haline mi geldi? Tim Parks Ben Buradan Okuyorum'da bu sorulara cevap ararken, yıllara yayılan eleştirel okumalarından yararlanarak edebiyat ve edebiyatın amacı hakkındaki varsayımlarımızı altüst ediyor.
Birbirini tamamlayan bu otuz yedi metin "uluslararası" romanın ortaya çıkışıyla "yerel" edebi üslupların nasıl kaybolduğunu, piyasa güçlerinin "ciddi" kurmacayı nasıl şekillendirdiğini, çevirinin hesapta olmayan etkilerini, edebiyat eleştirisi alanındaki sıkıntıları, yazarların hayatları ve eserleri arasındaki sorunlu ilişkiyi inceliyor. Parks, zihin açıcı yakın okumalarla ve tekrar tekrar dönüp kendine bakarak, yazarların ve okurların bir taraftan yeni küresel sistemin, diğer taraftan bu sistemin alametifarikası olan romanın baskısından kaçıp kaçamayacakları üzerine düşünüyor.
Okuyan, yazan, çeviriyle uğraşan herkesin aklından geçirdiği sorulara dair kuşatıcı bir kitap bu.
(Tanıtım Bülteninden)
Sayfa Sayısı: 224
Baskı Yılı: 2016
Dili: Türkçe
Yayınevi: Metis Yayıncılık
- Kitap Adı: Ben Buradan Okuyorum
- Yazar: Tim Parks
- Çevirmen: Roza Hakmen
- Hazırlayan: Özge Çelik
- Yayınevi: Metis Yayıncılık
- Hamur Tipi: 2. Hamur
- Ebat: 14x21
- İlk Baskı Yılı: 2016
- Baskı Sayısı: 2. Basım
- Medya Cinsi: Ciltsiz
- Barkod: 9786053160571
Yorumlar
Bu ürüne yorum yapmak için giriş yapmalısınız
23.03.2019
"burası" diyemediğimiz yerdeyizParks "buradan" dediği yerin ne kadar akışkan olduğunun farkında. Okurun bunu farketmesine vesile olabilecek cümleler kurmuş. Lütfen teslim olmayın ve kendinize sahip çıkın; yani, okuyun ve düşünün, diyor. Yalnızca Parks'ın nereden okuduğunun değil, okurun da Parks'ı nerede okuduğunun karşılıklı bilinciyle anlamına kavuşacak harbi bir metin var karşımızda.