Altıncı Koğuş
Altıncı Koğuş Kitap Açıklaması
Akıllı bir doktor ile bir akıl hastası ne üzerine sohbet edebilir? Anton Pavloviç Çehov tarafından kaleme alınan Altıncı Koğuş, 1892 yılında kısa öykü türünde yayımlanmış bir eser. Dönemin toplumsal hayatını felsefi bir biçimde ele alan bu öykü, kısa olmasına karşın okuyucuyu çabucak etkisi altına alan bir yapıt. Altıncı Koğuş'ta çevresine ve topluma yabancılaşan bir doktor ile toplum tarafından damgalanmış bir akıl hastasının derinlikli sohbetine şahit oluyoruz. Bu sohbetler nasıl başladı, neler hakkında konuşuyorlardı, çevredekiler bu ikilinin konuşmalarına karşı nasıl tepki verdiler? Tüm bu soruların yanıtları, bu kapağın ardında sizleri bekliyor.
"Altıncı Koğuş" adlı kitabı neden okumalısınız?
Eserlerinde toplumsal olayları ve dönemin günlük konularını işleyen Rus yazar Anton Çehov, Altıncı Koğuş adlı eserinde de toplumsal konulara değiniyor. Okuyucu, aynı taşrada yaşayan iki karakterin farklı hayatları ve farklı düşünceleriyle ortaya çıkan derinlikli sohbetlerine şahit oluyor. Zenginlik ve refah içerisinde sürdürdüğü hayatı ailevi sebeplerden dolayı altüst olan İvan Dmitriç, okulu bırakıp çalışmak zorunda kalıyor. Kendisini bir anda yoksullukla mücadele ederken bulan Dmitriç, okumaya olan ilgisini yavaş yavaş yitirirken aklını da yitirmeye başlayınca Altıncı Koğuş'a yatırılıyor. Aynı akıl hastanesinde görev yapmakta olan doktor Andrey Yefimiç'in kitaplara tutkun olduğu görülüyor. Sürekli okuyan Yefimiç, bir süre sonra konuşacak kimseyi bulamamaya ve entelektüel bir yalnızlık duymaya başlıyor. Bir gün Yefimiç, hastane koridorlarındaki bağrışma seslerini takip edince şikayetler haykıran Dmitriç ile karşılaşıyor. Hastane koridorunda yaşadıkları bu tanışma sonucu, sorularla ve cevaplarla dolu olan sohbetleri başlıyor. Onların bu felsefi sohbetleri, çevredekiler tarafından fark edilmeleri ve dikkat çekmeye başlamaları; beklenmedik durumlarla karşı karşıya kalmalarına neden oluyor. Karakterlerle beraber sorgulamak ve düşünmek istiyorsanız, iki farklı karakterin sohbetlerinin nereye varacağını merak ediyorsanız, kısa sürede bitireceğiniz ama etkisini uzun süre hissedeceğiniz bu eseri dikkatle okumalısınız.
Bunları biliyor muydunuz?
"Altıncı Koğuş" öyküsü, ilk kez 1892 yılının Kasım ayında dönemin en meşhur dergisi olan Russkaya Mysl dergisinde yayımlanır. Lenin'in bu öyküyü okuyup etkilendiği ve kendisini bu koğuşa kapatılmış hissettiğinden bahsedilir. Öykü, birçok kez sinemaya uyarlanır. Yapıt, Türkiye'de Kemal Demirel tarafından aynı adla uyarlanır ve Devlet Tiyatrolarında sahnelenir. Öykünün Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları imzalı Türkçe ilk baskısı 2017 yılında yayımlanır. Eserin çevirisini ise 2011 yılından beri İstanbul Üniversitesi Rus Dili Ve Edebiyatı bölümünde Araştırma Görevlisi olarak görev alan Yulva Muhurcişi yapar.
Bu kitabı sevenler için diğer önerilerimiz
Anton Çehov'un Altıncı Koğuş kitabı ilginizi çektiyse yazarın oyun türünde kaleme aldığı ve çevirisi Ataol Behramoğlu tarafından yapılan Martı ve Vişne Bahçesi gibi sıkça adı duyulan eserlerine bakabilirsiniz.
- Kitap Adı: Altıncı Koğuş
- Yazar: Anton Pavloviç Çehov
- Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları
- Hamur Tipi: 2. Hamur
- Ebat: 12,5 x 20,5
- İlk Baskı Yılı: 2017
- Medya Cinsi: Ciltsiz
- Barkod: 9786052951569
Yorumlar
Bu ürüne yorum yapmak için giriş yapmalısınız
19.01.2022
etkileyicibir çırpıda okunan etkileyici bir kitap
23.05.2021
Yapay sınırlarGerçek yaşamda sınırların olmadığını ve sınırları bizlerin düşüncelerimiz ile çizip, o sınırların içinde yaşadığımızı çok net bir şekilde vurguluyor yazar...
13.05.2021
Harika!!!Okurken çok yerin altını çizdim, durup düşündüm, sorguladım. Bu kitabı çok sevdim. Okuyun, okutturun.