Algının Fenomenolojisi
Algının Fenomenolojisi Kitap Açıklaması
20. yüzyılın en önemli düşünürlerinden Maurice Merleau-Ponty, başyapıtı olan Algının Fenomenolojisi’nde, Husserl’den aldığı fenomenolojik yöntemi estetik bir anlayışla yeniden yorumluyor. Bedeni merkeze oturtan bu yorum, bir yandan psikolojizm ile entelektüalizm arasındaki Descartes ve empiristlerden beri devam eden tartışmaya özgün bir boyut kazandırıyor. Diğer yandan, bilim ile sanat arasındaki derinlemesine ilişkiyi felsefe aracılığıyla yeniden keşfetmemizi sağlıyor. Gerek analitik felsefenin gerekse kıta felsefesinin çağdaş sorunlarının ilk taslaklarını ortaya koyan bu çalışma, aslında yalnızca felsefe alanına değil, düşünceyi deyim yerindeyse ete kemiğe büründürmek isteyenler için bir referans kitap olma özelliğiyle edebiyattan sosyal bilimlere kadar uzanan geniş bir kapsama da hitap ediyor.
“Bizler dünyadayız, yani, şeyler bir resim gibi ortaya çıkar, devasa bir birey kendini olumlar, her varoluş kendini ve başkalarını anlar. Yapmak gereken sadece tüm kesinliklerimizi temellendiren bu fenomenleri kabul etmektir.”
– Maurice Merleau-Ponty
“Merleau-Ponty hep görme hakkında düşündü. (...) Görmek nedir? Bu soru sonuna kadar diğerlerine dayanak oluşturdu; ama bunun nedeni konuşmadan önce veya düşünmeden önce görüyor olmamız değil, daha ziyade her zaman bu görme hakkında konuşmamız ama onu unutmamızdı, sorgulamanın zaten ondan geçen bir sorgulamayı uyandırmak olmasıydı, aynı anda hem gözü hem de sesi titreştirmek, ifadenin gizemini kabul etmek olmasıydı...”
– Claude Lefort, “Eleştirel Baskıya Önsöz”
(Tanıtım Bülteninden)
- Kitap Adı: Algının Fenomenolojisi
- Yazar: Maurice Merleau- Ponty
- Çevirmen: Emine Sarıkartal , Eylem Hacımuratoğlu
- Yayınevi: İthaki Yayınları
- Hamur Tipi: 2. Hamur
- Ebat: 13,5 x 21
- İlk Baskı Yılı: 2017
- Baskı Sayısı: 1. Basım
- Orijinal Adı: Phénoménologie de la perception
- Barkod: 9786053756859
Yorumlar
Bu ürüne yorum yapmak için giriş yapmalısınız
17.03.2019
Felsefenin doruğu!Bir dersimde bir kısmını okuduktan sonra aşık olduğum eser! Okuduğumda tam da olması gereken filozof dedim. Hatta ilerde çalışmak istediğim filozof olduğunu fark ettim. Tamamını okumak için yanıp tutuşuyorum.