1984
Tüm Set Bir Arada
1984 Kitap Açıklaması
Hayal gücünüzün sınırlarını aşacak bir evrenle tanışmaya ne dersiniz? Öyleyse karşınızda George Orwell’ın dünya tarihine damgasını vuran, alegorik ve politik anlamda devrim niteliği taşıyan "1984" adlı romanı! İngiliz edebiyatının en meşhur distopik türlerinden "Bin Dokuz Yüz Seksen Dört", George Orwell'ın dünya çapında ses getiren romanlarının başında geliyor. Nefes kesici bir anlatım tekniğiyle ustaca kurgulanan roman, her yaştan okuyucu kitlesine hitap etmeyi de başarıyor. Peki romanı bu denli büyüleyici yapan nedir? Gelin, bu sürükleyici romanın içeriğine kısaca değinelim.
"1984" adlı kitabı neden okumalısınız?
Orwell'ın totaliter bir dünya düzenine yönelik eleştirisini gözler önüne seren "1984", eşsiz bir hayal gücüyle harmanlandığı için okurlara unutulmaz bir roman deneyimi yaşatıyor. Bireysel varoluşun yok edildiği bir dünyaya yolculuk yaptıran romanda, beyni yıkandığı için zihin kontrolünü yitiren ve hissizleşen bir toplumun öyküsü anlatılıyor. 464 sayfadan oluşan eserde yaratılan karakterler ve olay örgüsü; geçmişin ve yarının dünyasına ışık tutacak ütopik bir gerçeklik üzerine dizayn ediliyor. İnsanın, akla aykırı gelen yanlış fikirleri bile gerektiğinde doğru kabul edebileceğini düşündüren eser, Orwell'ın incelikli zekâsını da ortaya koyuyor. Roman, sonraki yıllarda popülerlik yakalayan "Büyük Birader" ve "Düşünce Polisi" gibi kavramların da yaratıcısı. "1984", gerek etkileyici kurgusu gerek eşsiz üslubuyla milyonlarca okuru büyülediği gibi sizi de etkisi altına alacak!
Bunları biliyor muydunuz?
İngiliz asıllı bir gazeteci ve eleştirmen olmasının yanı sıra meşhur bir roman yazarı olarak da tanınan George Orwell'ın asıl adı Eric Arthur Blair. Orwell, Rus yazarı Zamyatin'in "Biz" adlı eserinden ilham alarak kurguladığı "1984" adlı romanını, 1947-1948 yılları arasında İskoçya'da veremle savaştığı sırada kaleme alır. Kitabın orijinal adı, başta "Avrupa'daki Son Adam" olarak belirlenir ancak pazarlama stratejisi yürüten kitabın yayımcısı, romanın adını daha sonra "Bin Dokuz Yüz Seksen Dört" olarak değiştirir. Orijinal dili İngilizce olan roman, ilk kez 1949 yılında basılır. Eserin ilk Türkçe çevirisi, 1958 yılında V. Turhan ve S. Tonguç tarafından gerçekleştirilir. Daha sonra kurgudaki tüm derinliği ve incelikli anlatım bütünlüğünü koruması nedeniyle pek çok yazar ve okurun takdirini kazanan Celal Üster tarafından 2010 yılında tekrar Türkçeye çevrilir. Türkiye'de Can Yayınları tarafından yayımlanan ve "Bütün zamanların kitabı" olarak yorumlanan eser, tüm dünyada olduğu gibi yurt genelinde de büyük bir yankı uyandırır. Le Monde'un Yüzyılın 100 Kitabı listesinde 22. sırada yer alan eşsiz roman, 1984 yılında perdeye aktarılarak da sinema severlerle buluşturulur.
Bu kitabı sevenler için diğer önerilerimiz
Kaleme aldığı deneme ve düz yazılarının yanı sıra George Orwell'ın "1984" kitabı dışında yayımlanan 5 adet romanı daha bulunuyor. "1984" adlı romanını okuduktan sonra dilerseniz yazarın eşsiz zekâsı ve anlatım gücüne hayran kalacağınız başyapıtlarından "Hayvan Çiftliği", "Aspidistra", "Burma Günleri" ve "Papazın Kızı" adlı eserlerine de göz atabilirsiniz.
- Kitap Adı: 1984
- Yazar: George Orwell
- Çevirmen: Celal Üster
- Yayınevi: Can Yayınları
- Hamur Tipi: 2. Hamur
- Sayfa Sayısı: 352
- Ebat: 12,5 x 19,5
- İlk Baskı Yılı: 2000
- Dil: Türkçe
- Barkod: 9789750718533
Sabit Fikir
Orwell'ın 1984'ü video oyunuyla ispatlandı
Haber
Öyle görünüyor ki Lycerius'un yarattığı medeniyet kazara George Orwell'ın distopyasıyla bire bir uyuşuyor. Bu da bize “Eyvah, savaş bitmeyecek mi?” dedirtiyor. Reddit forumundaki başka bir kullanıcı şunları yazıyor:
“1984'le olan paralellikler kafamda şunları oluşturdu: Üç süper güç, teknolojinin ilerleyebileceği kadar ilerlediği bir yerde, totaliter rejimin ordularından türeyen barbar topluluklarla uğraşan 'komünist' birer liderlik haline gelmiş.”
.
Sabit Fikir
Yasaklı Kitaplar: 1984
Yorumlar
Bu ürüne yorum yapmak için giriş yapmalısınız
26.04.2022
Çok güzelBir an önce okunmalı
31.01.2022
TekrarTekrar tekrar okuduğum bir kitap
05.01.2022
DİSTOPYAKesinlikle çok yaratıcı...Evinizin salonunuzun ortasında daima sizi izleyen bir ayna... Öyle ki düşüncelerinizi bile okuyabiliyor. Yani sadece attığınız tweet'ler değil zihninizden geçenler bile birilerinin kontrolünde. Günlük olaylar haberler çarpıtılmakla kalmıyor, geçmiş tarih bile iktirarın beklentileri doğrulsunda yeniden yazılıyor. Korkunç olaylar.. Çok etkileyici... Hayvan Çiftliği'ni de okumuştum. O da muhteşemdi.