
İlk kez yayımlanan bir Sylvia Plath öyküsü
Sylvia Plath’in 1952 yılında, henüz 20 yaşındayken yazdığı ve daha önce hiç yayımlanmamış öyküsü Mary Ventura and the Ninth Kingdom adıyla Faber & Faber tarafından yayımlandı. Plath öyküyü Smith College’da eğitim gördüğü yıllarda yazmış, o dönem Mademoiselle adlı bir dergiye göndermiş ancak editörden red almıştı.
The New Yorker’dan Katy Waldman, öykünün Plath’in başyapıt denebilecek şiiri Lady Lazarus’la benzerlikler taşıdığını, yazarın günümüzde edebiyatseverler için belirgin olan üslubunun nüvelerini barındırdığını dile getiriyor. Waldman’a göre, usta İtalyan öykücü Dino Buzzati’nin üslubunu anımsatan, gizemli, alegorik bir tona da sahip bu öykü.
Yakın dönemde, daktiloda yazılmış bir kopyası açık artırmada satışa sunulunca gündeme gelen öykü umarız Türkçede de yayıncısını bulur.
Kaynak: The New Yorker