Sevginin ve Şiddetin Kaynağı
Stokta Yok
Sevginin ve Şiddetin Kaynağı Kitap Açıklaması
Yaşam yaratmak, güçsüz insanda bulunmayan birtakım nitelikleri gerektirir. Yaşamı yoketmekse yalnızca bir tek niteliği -şiddete başvurmayı- gerektirir. Güçsüz insan, tabancası, bıçağı ya da kuvvetli bir bileği olduğu sürece başkalarının ya da kendisinin içindeki yaşamı yokederek onu aşabilir. Böylece, kendisini yadsıyan yaşamdan öç almış olur. Ödünleyici şiddet, güçsüzlükten doğan ve güçsüzlüğü ödünleyen bir şiddet türüdür. Yaratamayan bir insan, yok etmek ister, yaratırken, yok ederken salt bir yaratık olma rolünün ötesine geçer. Caligula'ya şunları söyletirken Camus, bu fikri özlü olarak dile getirmiştir: "Yaşıyorum, öldürüyorum, yok etmenin insanı kendinden geçiren gücünü yaşıyorum; bununla karşılaştırıldığında yaratmanın gücü çocuk oyuncağından başka bir şey değildir." Bu, sakatların, yaşamın kendilerinden insanca güçlerini olumlu bir biçimde ortaya dökme yetisini esirgediği kimselerin kullandığı şiddettir.
Sayfa Sayısı: 143
Baskı Yılı: 1994
Dili: Türkçe
Yayınevi: Payel
- Kitap Adı: Sevginin ve Şiddetin Kaynağı
- Yazar: Erich Fromm
- Çevirmen: Nalan İçten , Yurdanur Salman
- Yayınevi: Payel
- İlk Baskı Yılı: 2000
- Dil: Türkçe
- Barkod: 9789753880190
Yorumlar
Bu ürüne yorum yapmak için giriş yapmalısınız
11.10.2009
Yaşamseverlik ve ölümseverlikŞiddete kayıtsızlaştığımız şu günlerde mafyanın meşrulaştığı, derin devletin varlığının sıradanlaştığı, katillerin destekçi bulabildiği bir zamanda nasıl sakince oturabiliyoruz? Değişimi kendi hayatımızda başlatmanın ve sadece yaşamı güzelleştiren insanları sevmenin zamanı geldi artık. Erich FROMM yaşamı güzelleştiren azınlıktan biri olarak kendi hayatımızda uygulayabileceğimiz ve toplumda yaşadığımız çürümeyi durdurabilecek fikirleriyle hayatımızı zenginleştirmiştir.
Kötülüğün özü olarak söylenebilecek yaşama karşıt 3 eğilim var: ölüm sevgisi (nekrofili), hastalıklı bencillik (narcism) ve hastalıklı bağlılık (semiyotik saplantı) ve bunlara karşı: yaşam sevgisi (biofili), duygudaşlık ve özgürlük bu eğilimlerin karşıtları olarak karşımıza çıkıyor. Ölüm sevgisi, bencillik ve hastalıklı bağlılığın tamamı birden çürüme sendromunu yaratıyor. Bunlar arasında ölüm sevgisi farkında dahi olmadan bize en büyük zararı veriyor. Çürümenin çekirdeğini oluşturan bu eğilim insanda en üst düzeyde görüldüğünde kendini hepten ölüme adamış bir deli; hiç görülmediği durumda insanın ulaşabileceği en yüksek amaca ulaşmış bir bilge yaratır. Yaşam sevgisi, duygudaşlık ve özgürlük ise gelişmenin göstergelerini yaratıyor.
Yaşam sevgisini ve ölüm sevilisini kitapta en iyi şekilde anlatan cümle:
"Ölüm sever kişi, hep geçmişte yaşar, asla geleceğe yönelmez. Dün yaşadıkları (ya da yaşadıklarına inandıkları) duyguların anısını besler. Soğuk uzak, "yasa ve düzene" inanmışlardır. Değerleri normal yaşamla birleştirdiğimiz değerlerin tam tersidir: yaşamdan değil ölümden heyecan ve doyum alırlar.
Yaşam sevgisiyle dolu okumalar dilerim.
15.02.2009
ÿ"Yıkıcılık, yaşanmamış yaşamın sonucudur.ÿ"Erich Fromm ile ilk tanışmam 11 yıl önce bu kitapla olmuştur. Daha sonra sırayla hemen hemen tüm kitaplarını aldım. Kitapta sağlıklı sevgi ile hastalıklı sevgi arasındaki ayrım, yıkıcılığın yaşanmamış yaşamın bir sonucu olduğu, özgürlük ve kendiliğindenlik gibi konuları bulacaksınız. Herkesin kendinden bir şeyler bulacağı, ezberlerimizi sarsan bir kitaptır..