Paganizmin Dehası
Stokta Yok
Paganizmin Dehası Kitap Açıklaması
"Paganizm, öncelikle Hıristiyanlığın tam karşıtıdır; ve rahatsız edi-ci gücünü, belki de kalıcılığını tam da buna borçludur. Değişik kipliklerinde, Hıristiyanlıktan ve onun değişik versiyonlarından en az üç noktada ayrılır. Düalist değildir ve ne ruhu bedenin ne de inancı bilginin karşısına koyar. Bireysel ve toplumsal yaşamın rast-lantılarının yansıttığı güç ve anlam ilişkilerine dışsal bir kural olarak ahlak tahsis etmez.
Biyolojik düzen ile toplumsal düzen arasında, bir yandan bireysel yaşamın, içinde bulunduğu topluluğa zıtlığını göreceli hale getiren, diğer yandan da her bireysel ya da toplum-sal sorunu bir okuma sorunu haline getirme eğiliminde olan bir bağı ilke edinir; tüm olayların bir işaret olduğunu ve tüm işaretlerin bir anlamı olduğunu ileri sürer. Kurtuluş, aşkınlık ve gizem ona te-melden yabancı şeylerdir.
Bunun sonucu olarak, yeniliği ilgiyle ve hoşgörüyle karşılar; tanrıların listesini uzatmaya her zaman hazır-dır, sentezden değil eklemeden ve münavebeden anlar. Bu kuş-kusuz Hıristiyan misyonerliği (prosélytisme) yüzünden yanlış an-laşılmasının en derin ve en kalıcı nedenidir; kendi adına asla bir misyonerlik pratiği yoktur."
Sayfa Sayısı: 288
Baskı Yılı: 2010
Dili: Türkçe
Yayınevi: Dost Kitabevi
- Kitap Adı: Paganizmin Dehası
- Yazar: Marc Auge
- Çevirmen: Erkan Ataçay
- Yayınevi: Dost Kitabevi
- İlk Baskı Yılı: 2010
- Dil: Türkçe
- Barkod: 9789752984240
Sabit Fikir
Fikri Sabit
Tanrısız din olur mu, ya umutsuz mutluluk? Cevap veriyorum: Pekala evet... Bergson, Durkheim gibi felsefeciler, sosyologlar elbette benim gibi son soruyu en başta sormazlar, onlar öncelikle “din”in tanımını yapmakla, ne olup ne olmadığını tespit etmekle başlarlar işe. Din, “doğanın zekanın yıkıcı gücüne karşı bir savunma tepkisidir”, din “zekanın, ölümü kaçınılmaz olarak tasarlamasına karşı doğanın bir tepkisidir... Hayvanlar bilmez belki ama insan ölmek zorunda olduğunu bilir çünkü. Ama yaşamak için geldiği bu dünyada, bu biliş, pek de hayırlı bir biliş değildir. Daha doğrusu yaşam enerjisiyle beslenen doğanın amacına uygun değildir. İşte bu yüzden ölümden sonra da yaşam vadeden, toplumsal hareketleri belirleyen bir “din”e ihtiyaç duyarız.
.
Yorumlar
Bu ürüne yorum yapmak için giriş yapmalısınız