Makalat
Makalat Kitap Açıklaması
Makâlât kitabı, Şems-i Tebrizî’nin bazı meclislerdeki sohbetleri sırasında Mevlânâ ile konuşurken aralarında geçen bahislerin, müridler ve inkarcılar tarafından sorulan sorulara verdiği cevapların derlemesiyle oluşmuştur. Eser aynı zamanda Mevlânâ’nın özel yaşantısını, onun hayat hikâyesini kapsayan birçok gizli hatıraları da bizim istifademize sunmaktadır.
Mevlânâ’nın Şems-i Tebrizî ile nasıl buluştuğunu anlatan ve o buluşmanın efsaneleşmiş yönlerini, iyi bilinmeyen, sebepleri anlaşılmayan taraflarını aydınlatmak gayreti gösteren çok sayıda eski ve yeni menâkıb yazarları bu hikâyeleri ancak romantik bir kılıkta uzun uzadıya nakletmeye özenmişlerdir. Makâlât kitabı, bu gizli kalmış konular üzerindeki perdeyi kaldırdığı gibi Mevlânâ’nın Şems’e nasıl tabi olduğuna da bir dereceye kadar ışık tutmakta ve açıklık getirmektedir.
Kitap, herkesçe bilinen halin aksine olarak Şems-i Tebrizî’nin çok kesin görüşlü bir bilgin ve bir hakikat aşığı, mürşidlik mertebesine ermiş arif bir yol gösterici olduğunu öğretmektedir. İşte sadece bu nokta bile eserin önemini belirtmeye yeter.
(Tanıtım Bülteninden)
- Kitap Adı: Makalat
- Yazar: Mehmet Nuri Gençosmanoğlu
- Çevirmen: Mehmed Nuri Gençosman
- Yayınevi: Ataç Yayınları
- Hamur Tipi: 2. Hamur
- Ebat: 13,5 x 21
- İlk Baskı Yılı: 2006
- Baskı Sayısı: 1. Basım
- Barkod: 9789756205198
Sabit Fikir
Makalat nasıl çoksatar oldu?
Metin Celal
Mevlana sırf bizim için değil tüm dünya için ilgi odağı olan bir düşünür, din adamı. Mesnevi, Rubailer gibi eserleri her zaman okunuyor, dünya dillerine çeviriliyor, ABD gibi ülkelerde çok satanlar listelerine giriyor. Arka arkaya yayınlanan iki roman Mevlana’yı yeniden gündeme getirmekle kalmadı onun hayat hikayesine, özellikle Şems-i Tebrizi ile ilişkisinin boyutlarını da ilgi odağı haline getirdi.
.
Yorumlar
Bu ürüne yorum yapmak için giriş yapmalısınız
25.10.2020
semsarkadasıma hediye aldım kendim içinde ayrıca sipariş verdim sakinlikle okuyabilcegiğniz tasavvuf en güzel halini anlatan kitap
16.11.2009
Kurgusu ZayıfGerçi yazar bu konuyu giriş bölümünde belirtmiş ancak gerçekten aynı paragrafta bile anlatılan hikayeler arasında bir ilişki kurmak ve hangi sözü kimin söylediğini anlamak çok zor. İnatla ilk 60 sayfayı ve 110-130 arasındaki sayfaları yine de okudum. Ama ben beceremedim. Umarım sizler okur ve anlarsınız. Saygılarımla.