Fosforlu Cevriye
Fosforlu Cevriye Kitap Açıklaması
Atilla Dorsay'ın önsözüyle...
Bir gece kadınına, bir karanlık kızına bundan daha güzel ve onu daha iyi vasıflandıran bir sıfat bulmaya imkân mı vardı! Güzelliği kadar, ismi de kaldırımlarda meşhurdu.
Güzelliği dillere destan, yeri geldiğinde mangalda kül bırakmayan, gökyüzündeki yıldızlardan düştüğüne inanacak kadar saf bir fahişe Fosforlu. İstanbul'un her sokağını, karakollarını bilen Cevriye'nin karşısına hiç tanımadığı bir adam çıkar. Hayatında kimse Cevriye'ye, hastalığında kendisine bakan, itina eden, ilk kez bir kadın olduğunu hissettiren bu adam gibi davranmamıştır. Bu yabancıyı tanımasıyla birlikte Cevriye daha önce hiç hissetmediği, hiç bilmediği duyguları tadacak ve sevmeyi, tutsaklığı öğrenecektir.
Suat Derviş, ilk kez 1968'de yayımlanan Fosforlu Cevriye adlı kitabında, toplumun dışına itilmiş, "öteki" olarak konumlandırılan bir fahişenin hayatını anlatıyor. Toplumun farklı sınıflarından karakterlere yer verdiği, sade bir dille yazdığı ve insan sevgisini temel aldığı bu romanıyla, toplumda var olan iki yüzlülüğe de ironik yaklaşımıyla dikkat çekiyor.
(Tanıtım Bülteninden)
Sayfa Sayısı: 272
Baskı Yılı: 2016
Dili: Türkçe
Yayınevi: İthaki Yayınları
- Kitap Adı: Fosforlu Cevriye
- Yazar: Suat Derviş
- Yayına Hazırlayan: Arzu Sarı
- Kapak Tasarımı: Şükrü Karakoç
- Yayınevi: İthaki Yayınları
- İlk Baskı Yılı: 2013
- Dil: Türkçe
- Barkod: 9786053753124
Sabit Fikir
Şahane Bir Kitap “Ben yazar Suat Derviş’im, kimsenin karısı olarak yad edilemem!” İşte tam da bu yüzden unutulmuş olmalı adı... Ayağını yere vurup “ben yazar Suat Derviş’im” diye bağırdığı, bağırabildiği için hayata, ta 1940’larda….
27.7.2016
Yorumlar
Bu ürüne yorum yapmak için giriş yapmalısınız
14.11.2020
1930'lar İstanbul'u''Hayat ummaktı. Hayat her şeydi. Yaşarsa onu tekrar bulabilir, yaşarsa onu tekrar görebilir, yaşarsa ona tekrar kavuşabilirdi. Cevriye ölümü imkanların en sonuna kadar mübah görmüyordu. Hiçbir şeyin kalmadığının zannedildiği zamanda bile ümit vardı. Çünkü hayat sayısız ihtimal demekti...'' Kimsiz kimsesiz Cevriye'nin 1930'lar İstanbul'unda, karşılaştığı onca çirkin hikayeye rağmen hayata ve dünyaya umutla bakan naifliği okunmaya değer. İyi gelir.
11.09.2020
Suat DervişOkuyun okutun. Mutlaka! İthaki Yayınları' na çok teşekkür ederim. Emeğinize sağlık.
03.08.2020
Fosforlu CevriyeTürkçede yazılmış en etkileyici romanlardan biridir. Özellikle karakter çözümleri oldukça güçlüdür. Ayrıca roman özellikle kurgu açısından çok başarılıdır. Bitirene kadar elimden bırakamamıştım. Kesinlikle tavsiye ederim.